NASI GORENG SEREH

(Gebakken rijst met citroengras)

 

Ingredienten :

150gr Bruine rijst

80 gr Kipfilet zonder vel

2 stuks Eiwit

50 gr Gele zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden

15 gr Paprika, in kleine blokjes gesneden

15 gr Erwten

1 theelepel Zoete sojasaus

1 takje Basilicum

1 tl Koolzaadolie

Zout, naar smaak

Peper, naar smaak

Champignonbouillon, naar smaak

2 stokjes sereh (citroengras), dun gesneden 

1 teentjes sjalotten, dun gesneden

1/2 teentjes knoflook, dun gesneden

1 blad limoenblaad

 

Bereiding :

1. Verhit olie in een koekenpan, voeg de gesneden kruiden toe en bak tot ze geurig zijn.

2. Voer de kipfilet en het eiwit in, kook tot het gaar is.

3. Voer de groenten en bruine rijst in, breng op smaak, verhoog het vuur en kook een paar minuten.

4. Zet het vuur uit, klaar om te serveren.   

 

Garneer de nasi goreng met 1 stuk spiegel ei en natuurlijk niet te vergeten heerlijke gebakken uitjes.

Serveer er 1 eetl atjar tjampoer en rauwkos bij.

 

 

SAMBAL BAWANG MENTAH

(rauw sambal)

 

Ingredienten :

6 stuks Rode chili 

6 stuks Cayenne peper

3 teentjes Knoflook

1 tl Canola-olie

Zout, naar smaak

Champignonbouiillon, naar smaak

 

Bereiding :

1. Kneed alle ingrediënten door elkaar.

2. Voeg een beetje canola-olie toe en breng op smaak

 

ACAR

(atjar) 

 

Ingrediënten :

125 ml Water

62,5 gr Suiker

75 ml Rijstazijn

5 gr Zout

2 teentjes Sjalotten

5 stuks Groene pepers

100 gr Komkommers, in kleine blokjes gesneden

100 gr Wortel, in kleine blokjes gesneden

 

Bereiding :

1. Kook water, suiker, rijstazijn en zout tot het kookt en de suiker oplost. 

2. Zet het vuur uit, voeg de sjalotten, groene pepers, komkommer en wortel toe.

3. Koel af en bewaar vervolgens in de koelkast.

 

BAKSO AYAM

(kip gehaktballetjes)

 

Ingrediënten :

500 gr kipfilet gehaakt

2,5  eiwitten (van ongeveer 3 ei)

100 gr ijsblokjes

75 gr tapiocameel

1/2 tl bak poeder

5 teentjes knoflook

2,5 tl gebakken knoflook

zout, naar smaak

poeder peper, naar smaak

champignonbouillon, naar smaak

 

bouillon :

1500 ml gehaktbal stoofpot overgeleven water

5 stokjes selderij, dun gesneden

5 stokjes bosuien, dun gesneden

5 teentjes knoflook, 

50 gram champignons

350 gr tofu

150 gr pakcoy, geblancheer

200 gr glassvermecili, soak in hot water

250 gr witte radijs

7,5 el pinda

gebakken uitjes, naar smaak

 

bereiding :

1. Meng al het gehaktbal ingredienten in food processor.
2. Maal tot een gladde en gelijkmatige verdeling.
3. Verwarm het gekookte water in de pan.
4. Leg het gehaktbaldeeg, kook 5 minuten tot de gehaktballetjes drijven.
5. Voeg stukjes bleekselderij, bosuien, knoflook, champignons en tofu.
6. Breng aan de kook en breng op smaak.

 

Sambal Bajak

Totaal resultaat: 350 gr

 

Ingrediënten :

64 gr Sjalotjes
5 teentjes Knoflook
300 gr rode pepers
1 Tomaat
1 stokje citroengras 
3 citroen bladeren
15 gr Gula merah / palm suiker
1 el Zoete sojasaus / kecap manis
1 el Terasi
3 el canola-olie
Zout, naar smaak
Suiker, naar smaak
Champignonbouillon, naar smaak

 

bereiding :

1. Verhit de olie in de pan.
2. Voeg sjalotjes, knoflook, rode pepers, tomaat toe,

    bak tot ze geurig en verwelkt zijn.
3. Gebruikt blender of vijzel.
4. Giet vervolgens in de pan, doe de andere ingrediënten,

    kook ongeveer 10-15 minuten.
5. Kook op laag vuur, breng op smaak